Gitaarbouw Jo Meesen
Gitaarbouwclub

 

 
Akoestische gitaren

Als je het hebt over akoestische steelstring gitaren, kun je niet voorbij aan de namen van Martin en Gibson. Deze belangrijke Amerikaanse gitaarbouwers zijn heel bepalend geweest voor de ontwikkeling van de akoestische gitaar. Ook nu wordt bij het bouwen van de steelstring gitaar nog uitgegaan van de concepten die al in de 19 de  eeuw zijn ontwikkeld door deze befaamde gitaarbouwers.

Met name de X-bebalking aan de onderzijde van het bovenblad is van groot belang geweest voor de steelstring gitaar. Deze door Martin ontwikkelde X-bebalking gaf de gitaar de stevigheid die is vereist om de spanning van de stalen snaren op te vangen. Tegelijkertijd werd deze bebalking zodanig geconstrueerd dat het bovenblad de vereiste trillingsvrijheid behield.

Bij het bouwen van akoestische gitaren ga ik uit van de door Martin en Gibson ontwikkelde bebalking van het bovenblad. Daarbij experimenteer ik met de scalloping van de X-bebalking en de dikte van de secundaire zangbalkjes. Het streven daarbij is om tot een (persoonlijk gewenste) warme natuurlijk klank van de gitaar te komen.

 

 l